Oblicz wyrazy ciągu arytmetycznego mając jeden z nich
pytuś: Ciąg an jest ciągiem arytmetycznym. Oblicz a1 + a5 gdy a3 = 50
Nie mam pojęcia jak przez to przebrnąć, wszystkie przykłady na jakie się natykam mają podane
dwa wyrazy ..
Próbowałem obliczyć sumę (jest to pierwsze zadanie z działu "Suma n początkowych wyrazów ciągu
arytmetycznego)
s5 = a1 + (a1 +r) + (a1 + 2r) + (a1 + 3r) + (a1 + 4r)
wiem, że a3 = 50, więc a1 = 2r = 50
ale co mi to dalej daje, przecież różnica może wynosić zarówno 1, 2, 3 i wiele innych liczb i
wtedy a1 zależy od r in a odwrót, eh
Według odpowiedzi a1 + a5 = 100
17 wrz 17:13
Qulka: bo a1=a3−2r oraz a5=a3+2r więc a1+a5=2a3+2r−2r=100
17 wrz 17:15
grthx: Skorzystaj z tweirdzenia o 3 kolejnych wyrazach w ciagu arytmetycznym
Tutaj tymi kolejnymi wyrazami beda a
1 a
3 a
5
| | a1+a5 | |
50= |
| to a1+a5= .... |
| | 2 | |
17 wrz 17:19
grthx: Dzien dobry
Qulka
17 wrz 17:20
Qulka: grthx witaj... i nie uogólniaj tak twierdzenia o kolejnych wyrazach, bo istotna jest odległość
między nimi ...więc nie można tak dowolnie jak to może zrozumieć laik
17 wrz 17:30
grthx: Qulka 
Tak kiedys zrobil gosciu na πedu.pl . Powiedzial ze wcale to nie musza byc kolejne wyrazy w
sensie
np 1,2 3, 2 3 4 4 5 6 ale np 1 3 5 3 5 7 . czy 2 4 6 Wzorowalem sie na nim bo to
doswiadczony nauczyciel matematyki .
17 wrz 17:48
Qulka: owszem..nie muszę być kolejne..ale równoodległe czyli od środkowego musi być tyle samo r do
tyłu co do przodu...
np
1,4,7 (co3) 10,20,30 (co10) itp
a w Twoim tłumaczeniu zabrzmiało jakby weź akurat te co masz w zadaniu np 1,3,7 i to już nie
pasuje
17 wrz 17:52
grthx: Dobrze

Probowalem sie przed chwila dodzwonic do Ciecie by bardzo podziekowac za przesylke .
Byla juz wczoraj ale listonosz zostawil u rodzicow a ja bylem u nich dopiero dzisiaj .
Wszystko sie bardzo przyda .
Biblioteczke Delty i Korczyca i testy maturalne zostawie sobie . Trzy ksiazki ktore mialem
powedruja do corki mojego mechanika (ona bedzie etraz zdawac mature .
Reszta zostanie dla wnuczki . Jeszce raz pragne podziekowac i ewentualnie polecam sie na
przyszlosc jakby cos tam bylo niepotrzebne
17 wrz 18:03