:)
Adam: | | | 3x+1 − 1 | | |
Wyznacz liczbę rozwiązań równania |
| = m w zależności od parametru m |
| | | 3x | | |
17 wrz 16:53
ICSP: Wskazówka :
| | 3x + 1 − 1| | | 1 | |
| |
| = |3 − ( |
| )x| |
| | 3x | | 3 | |
17 wrz 17:02
Adam: Wskazówka mi nic nie daje
17 wrz 17:03
ICSP: To zacznij teraz od narysowania wykresu funkcji
f(x) = |3 − (1/3)x|
17 wrz 17:04
Adam: A co się stało z jedynką na górze ?
17 wrz 18:32
grthx: Korzystamy z wlasnosci dzialan na liczbach R
| | 3x+1−1 | | 3x+1 | | 1 | | 1 | |
czyli |
| = |
| − |
| = 3−( |
| )x i to sobie wez w wartosc |
| | 3x | | 3x | | 3x | | 3 | |
bezwzgledna
17 wrz 18:36
Adam: 0 dla m∊ (−∞,0 )
1 dla m∊ ( 0 , ∞ )
17 wrz 18:39
Adam: Taka ma być odpowiedź ?
17 wrz 18:39
grthx:

To jest wykres tej funkcji
17 wrz 18:49
Adam: 0 dla ( − ∞, 0 )
1 dla {0} i (3,∞)
2 dla (0,3 )
Tak ma być ?
17 wrz 19:34
grthx: 2 rozwiazaniia dla y∊(0,3>
17 wrz 20:36
grthx: Oczywiscie ma byc dla m∊(0,3>
17 wrz 20:42
Adam: A rozwiązanie 1 i 0 też jest czy tylko dwa rozwiązania ?
17 wrz 20:57
grthx: Post 19;34 popraw przedzial dla 2 rozwiazan i masz dobrze
17 wrz 21:12
prosta: hmmm, a dlaczego dla m=3 mamy dwa rozwiązania?
17 wrz 21:22
grthx: A co prosta myslisz ze nieskonczenie wiele rozwiazan bo prosta y=3 pokrywa sie w z wykresem
funkcji ?
17 wrz 21:30
Qulka: dla m=3 to raczej tylko 1
17 wrz 21:33
grthx: Dobrze

To kolega sobie poprawi .
17 wrz 21:37