elektrostatyka
Jacek: Może ktoś umiałby pomóc z fizyką.
Przewodzącą kulę o promieniu R1=2cm naładowano do potencjału V=900 V.
a) oblicz ładunek kuli − zrobiłem, wyszło 2*10
−9C
b) Kulę otoczono współśrodkową powłoką sferyczną o promieniu
wewnętrznym R2=5cm i zewnętrznym R3=6cm. Następnie kulę połączono drucikiem z powłoką.
Napisz jaki skutek wywoła takie połączenie. Oblicz potencjał kuli.
Ma wyjść Vk=300 V
−−−
wydaje się mi, że potencjał kuli będzie równy potencjałowi powłoki,
ale jak to rozpisać? Proszę o pomoc?
| | kQ | | Nm2 | |
wzór na potencjał to |
| , gdzie k=9*109 |
| |
| | R | | C | |
17 wrz 16:09
Jacek:

zielone − ładunki dodatnie
czerwone − ładunki ujemne
pomarańczowa − R1
różowa − R2
niebieska − R3
17 wrz 16:13
Jacek: Wiem, ale matematycy zazwyczaj znają się na fizyce i informatyce, więc może akurat mi ktoś
pomoże.
17 wrz 16:14
Jacek: Proszę...
17 wrz 19:46
g: Cały ładunek przewędruje na powierzchnię powłoki. Dalej licz tak, jakby to była kula
o promieniu R3. Potencjały kuli i powłoki będą takie same.
Wynika to stąd że natężenie pola w przestrzeni zamkniętej przewodnikiem jest równe zero.
17 wrz 20:12
Jacek: Ładunek wynosi 2*10
−9 jak na początku? Ok, zgadza się. Dziękuję bardzo
17 wrz 20:16