matematykaszkolna.pl
elektrostatyka Jacek: Może ktoś umiałby pomóc z fizyką. Przewodzącą kulę o promieniu R1=2cm naładowano do potencjału V=900 V. a) oblicz ładunek kuli − zrobiłem, wyszło 2*10−9C b) Kulę otoczono współśrodkową powłoką sferyczną o promieniu wewnętrznym R2=5cm i zewnętrznym R3=6cm. Następnie kulę połączono drucikiem z powłoką. Napisz jaki skutek wywoła takie połączenie. Oblicz potencjał kuli. Ma wyjść Vk=300 V −−− wydaje się mi, że potencjał kuli będzie równy potencjałowi powłoki, ale jak to rozpisać? Proszę o pomoc?
 kQ Nm2 
wzór na potencjał to

, gdzie k=9*109

R C 
17 wrz 16:09
Jacek: rysunekzielone − ładunki dodatnie czerwone − ładunki ujemne pomarańczowa − R1 różowa − R2 niebieska − R3
17 wrz 16:13
Jacek: Wiem, ale matematycy zazwyczaj znają się na fizyce i informatyce, więc może akurat mi ktoś pomoże.
17 wrz 16:14
Jacek: Proszę...
17 wrz 19:46
g: Cały ładunek przewędruje na powierzchnię powłoki. Dalej licz tak, jakby to była kula o promieniu R3. Potencjały kuli i powłoki będą takie same. Wynika to stąd że natężenie pola w przestrzeni zamkniętej przewodnikiem jest równe zero.
17 wrz 20:12
Jacek: Ładunek wynosi 2*109 jak na początku? Ok, zgadza się. Dziękuję bardzo emotka
17 wrz 20:16