Ciąg arytmetyczny w zadaniu o prostopadłościanie.
roszka: Długości trzech krawędzi prostopadłościanu tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy r=3.
Pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu wynosi 132. Oblicz jego objętość.
Proszę o pomoc
17 wrz 16:07
roszka: Podchodzę do tego zadania 3 raz, chcę zobaczyć metodę rozwiązania, bo najwidoczniej w mojej
jest coś nie tak.
17 wrz 16:21
roszka: Mhm. To dziękuję bardzo za pomoc

Miło mi poznać etc.
17 wrz 16:41
ICSP: a − 3 , a , a + 3 − krawędzie , a > 3
Pc = 2 * [ (a−3)a + (a−3)(a+3) + a(a+3)] = 6[a2 −9]
132 = 6[a2 − 3]
a = 5
Wzór na objętość znajdziesz w tablicach.
17 wrz 16:55
roszka: Dziękuję
17 wrz 17:01