Rozwiąż równanie od Andrzejka Kiełbasy :)
Pawjeł: x
4−3x
2+2=0
Rozwiązałem to tak
x
2(x
2−3)+2=0
(x
2−3)(x
2+2)=0
x
2=3. x
2=2
x=
√3 x=−
√3 x=
√2 x=−
√2
Tyle, że w odpowiedziach napisane jest
x=−
√2 x=−1. x=1. x=
√2
Kompletnie nie mam pojęcia skąd to −1 i 1
17 wrz 14:52
zef: x2(x2−3)+2=0
nie możesz tego rozbić na 2 przypadki bo nie masz tu postaci iloczynowej !
Należy to zrobić tak:
x2=t
t2−3t+2=0
Δ=1
t1=1 →x2=1 ⇒x=1 lub −1
t2=2 →x2=2 ⇒ x=√2 lub −√2
17 wrz 14:54
Pawjeł: Faktycznie, dzieki za pomoc
17 wrz 14:56