prostopadłościan
zef:

W prostopadłościanie wiem że przekątna podstawy ma 10
√2 i tworzy kąt z przekątną
prostopadłościanu 60
0. Jak obliczyć Pc i V ?
Wiem że:
a
2+b
2=d
2
z f.tryg. obliczyłem że H=10
√6, a D=4
√50
Jednak nie mam pomysłu jak znaleźć a i b, jakaś wskazówka ? Zadanie wydaje się być proste
17 wrz 12:16
Ajtek:
Jaka figura jest w podstawie? Napisz pełną treść zadania.
17 wrz 12:17
zef: A jaka figura może być w podstawie prostopadłościanu ? Nie mam informacji że to jest kwadrat
więc traktować należy jako prostokąt.
17 wrz 12:19
Ajtek:
Napisz, proszę, pełną treść zadania. Zobaczymy co to za "potworek"

.
17 wrz 12:21
zef: Przekątna podstawy prostopadłościanu ma długość 10√2 i tworzy z przekątną prostopadłościanu
kąt o mierze 600. Oblicz Pc i V
17 wrz 12:23
Ajtek:
Tylko tyle? Skąd masz treść tego zadania?
17 wrz 12:25
zef: Mówiłem że to tylko tyle co wiem o tym zadaniu. Zadanie jest z podręcznika szkolnego, podstawa.
17 wrz 12:25
Ajtek:
To jedyne co mi przychodzi do głowy, to uzależnić V i Pc od jednego boku z podstawy, np:
a2+b2=(10√2)2 ⇒ a=√200−b2, z b analogicznie tylko koszmarnie to będzie wyglądało.
Masz odpowiedzi do tego zadania?
17 wrz 12:32
zef: V=1500√2
Pc=600+300√3
17 wrz 12:32
Ajtek:
Czegoś wyraźnie brakuje w treści, np. kąta przecięcia przekątnych podstawy. Niestety nie pomogę
z tym.
17 wrz 12:34
zef: No ja myślę nad tym zadaniem już 30 minut i nic

Jest ktoś w stanie pomóc ?
17 wrz 12:35
Ajtek:
Chyba mam pomysł, daj mi chwilkę.
17 wrz 12:39
Ajtek:

Te Δ są prostokątne, kombinuj, dużo zmiennych ale może coś się da ruszyć. Jeszcze Δ prostokatne
z wysokością prostopadłościanu, przekatnymi ścian bocznych i podstawami.
17 wrz 12:45
zef: Próbowałem sposobu z tymi przekątnymi, dochodziły tylko niewiadome i dodatkowe równania ale
wyjść z tego się nie dało
17 wrz 12:47
Ajtek:
Innego pomysłu nie mam.Teraz są 4 niewiadome, finalnie powinien wyjśc układ równań z dwiema.
17 wrz 12:51
zef: Odświeżam, ma ktoś jakiś pomysł ?
17 wrz 12:57
zef: ref
18 wrz 17:44
zef: Jest ktoś w stanie pomóc ?
18 wrz 18:12
Mila:
Myślę.
a=5√2
b=5√6
18 wrz 18:16
zef: Wskazówka do obliczenia którejś z przekątnych ?
18 wrz 18:17
Mila:
Miałeś treść słowną, czy rysunek?
18 wrz 19:27
zef: słowną
18 wrz 21:04
Mila:
Może jest powiązane z poprzednim zadaniem. Z jakiej książki korzystasz?
18 wrz 22:33
Mila:

R=5
√2
Każdy z tych prostokątów może być podstawą .
α− kąt między przekątnymi w podstawie.
18 wrz 22:45