Dowód nie wprost
ola13333: Czy mógłby ktoś na jakimś przykładzie wytłumaczyć mi jak się robi dowody nie wprost?
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać, miałam w szkole tylko taki przykład, ale nic z niego nie
rozumiem:
[x,y∈ R]==>[x2+y2≥2xy]
x,y∈ R
] ==>x2−2xy+y<0==>(x−y)2<0 sprzeczność
x2+y2<2xy
17 wrz 12:09
ola13333: błagam niech mi ktoś pomoże
17 wrz 12:19
yht:
| | 1 | |
Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x≠0 wartość wyrażenia |x| + |
| |
| | |x| | |
jest
nie mniejsza od 2
Dowód nie wprost:
| | 1 | |
Załóżmy przeciwnie, że wartość wyrażenia |x| + |
| jest mniejsza od 2 |
| | |x| | |
czyli
| | 1 | |
|x| + |
| < 2 − rozwiązujemy nierówność |
| | |x| | |
| |x|2 | | 1 | | 2|x| | |
| + |
| − |
| < 0 |
| |x| | | |x| | | |x| | |
|x|
2 − 2|x| + 1 < 0
(|x|−1)
2 < 0
sprzeczność, bo cokolwiek by było w nawiasie, do kwadratu nigdy nie będzie <0
| | 1 | |
Stąd wynika, że założenie że wyrażenie |x|+ |
| jest mniejsze od 2 jest błędne, |
| | |x| | |
zatem to wyrażenie musi być
nie mniejsze od 2
17 wrz 12:20
ola13333: dlaczego to x jest nagle podniesione do kwadratu?
17 wrz 12:33
yht:
bo sprowadzamy do wspólnego mianownika
| | 1 | |
chcemy przedstawić wyrażenia |x|, |
| , −2 w postaci ułamków o mianowniku |x| |
| | |x| | |
| | |x| | | |x|2 | |
zatem |x| = |x| * 1 = |x| * |
| = |
| |
| | |x| | | |x| | |
| | 1 | |
wyrażenie |
| ma w mianowniku |x| więc zostawiamy w spokoju |
| | |x| | |
| | |x| | | 2|x| | |
−2 = −2*1 = −2* |
| = − |
| |
| | |x| | | |x| | |
w sumie nie trzeba było sprowadzać do tego wspólnego mianownika
tylko
| | 1 | |
pomnożyć nierówność |x| + |
| − 2 < 0 stronami przez (dodatnie) |x| |
| | |x| | |
| | 1 | |
|x| + |
| − 2 < 0 |*|x| |
| | |x| | |
|x|
2 + 1 − 2|x| < 0
...
17 wrz 13:04
ola13333: Czyli w tych dowodach nie wprost chodzi o to, że jeśli np jest tak, że [zdanie1]==>[zdanie2],
to trzeba
rozwiąc to zdanie 2, a jezeli jest jakiś znak to zmienić go na przeciwny? ( np < na >, =
na=/=)?
i wtedy wyjdzie ze zdanie jest fałszywe i cała implikacja tez jest fałszywa?
17 wrz 13:15
yht:
mniej więcej o to chodzi
zobacz sobie dowód niewymierności √2
tam też się używa dowodu nie wprost (uznaje się że √2 jest wymierny)
17 wrz 13:35
ola13333: Dziękuję bardzo, zaczynam coś ogarniać
17 wrz 13:44