Kombinatoryka
Silnia: Bardzo proszę o pomoc

Kamienie domina mają kształt prostokatnych płytek podzielonych na dwa
pola. W klasycznym wariancie gry na polch może być od 0−6 oczek, co daje 28 różnych kamieni.
Istnieje wersja domina, którą rozgrywa się 91 kamieniami.. Jaka jest wówczas maksymalna suma
oczek na kamieniu ?
17 wrz 10:20
===:
13
17 wrz 11:06
Silnia: Wynik mogę sama znaleźć, bardziej chodzi mi o rozwiązanie
17 wrz 14:18
PW: Liczba 28 wzięła się stąd:
(liczymy ile jest kamieni o jednakowych połówkach i ile o różnych połówkach).
W takim razie
czyli
oznacza, że
n(n+1) = 2(90 − n).
Rozwiązaniem tego równania w zborze liczb naturalnych jest n = 12.
18 wrz 19:45
PW: To jeszcze nie jest odpowiedź − maksymalna suma oczek na kamieniu jest równa 12 + 12 = 24.
18 wrz 20:20
Mila:
A kamieni jest 13.

dla
PW
18 wrz 22:31
Iryt:
Oj, nie kamieni, tylko różnych "połówek".
19 wrz 16:05