wyrazenia algebraiczne
Fimpson: f(x)=√−2x3+9x2−12x+4
wyznacz dziedzine
−2x3+9x2−12x+4>=0
17 wrz 10:10
17 wrz 10:15
grthx: Inaczej
2x3−9x2+12x−4≤0
W(1)= 2−9+12−4≠0
w(−1)= −2−9−12−4≠0
w(2)= 16−36+24−4= 0
Wiec (2x3−9x2+12x−4) : (x−2) = dziel to
17 wrz 10:18
Fimpson: (x−2)(2x
2−5x+2)>=0
x
2=2
17 wrz 10:23
Fimpson: | | 1 | |
x∊< |
| , +nieskonczonosci) |
| | 2 | |
17 wrz 10:25
ICSP: ≤
grthx podzielił na samym początku przez −1.
17 wrz 10:25
Fimpson: jakiś blad
17 wrz 10:26
Fimpson: ≤ a ok
17 wrz 10:26
grthx: ja pomnozylem wyrazenie pod pierwiastkiem przez (−1) zeby sie pozbyvc tego minusa na poczatku
Wtedy nalezy zmienic zwrot nierownosci (co uczynilem
Wiec jesli dobrze rozlozyles to bedzie tak
(x−2)2(x−0,5)≤0
17 wrz 10:28
grthx:
17 wrz 10:30