wyrazenia algebraiczne
Fimpson: x4+6x3+11x2+18x+24<0
17 wrz 09:33
ICSP: Zacznij od rozłożenia na czynniki :
x4 + 11x2 + 24
17 wrz 09:35
Fimpson: nie wiem
17 wrz 09:40
Fimpson: x2(x2+11)+24 ale bzdury mi wychodza
17 wrz 09:46
17 wrz 09:47
grthx: x
4+11x
2+24
Δ= 11
2−4*1*24= 121−96=25
Teraz w jakich liczbach sie poruszamy ?
17 wrz 09:48
Fimpson: no obliczyłem tak jak ty
17 wrz 09:50
ICSP: W rzeczywistych? W jakich innych niby mielibyśmy się poruszać
x4 + 11x2 + 24 jak już zauważył wyżej kolega jest róne (x2 + 3)(x2 + 8) dalej :
(x2 + 3)(x2 + 8) + 6x3 + 18x < 0
(x2 + 3)(x2 + 8) + 6x(x2 + 3) < 0 // : x2 + 3 > 0
x2 + 8 + 6x < 0
a to jest już nierówność kwadratowa.
17 wrz 09:51
Fimpson: 6x3+18x<0
6x(x2+3)<0
x<0 i x2<−3
sprzeczność
17 wrz 09:51
Fimpson: Δ=36−32=4
\
−\−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−>
−4 −2
x należy(−4,−2)
17 wrz 09:57
17 wrz 09:58
Fimpson: dziekuje
17 wrz 09:59