Udowodnij tożsamość trygonometryczną
Ola: Udowodnij tożsamość trygonometryczną
11+cosx = 1six2x − 1sinxctgx
Czy mogę prosić o rozwiązanie tego przykładu? Próbowałam pomnożyć całość razy
(1+cosx)(six2x)(sinx), ale przykład mi nie wychodzi
16 wrz 22:12
Qulka: ctg zamień na cos/sin
16 wrz 22:14
Qulka:
| | 1 | | cosx | | 1−cosx | | 1−cosx | |
P= |
| − |
| = |
| = |
| =L |
| | sin2x | | sin2x | | 1−cos2x | | (1−cosx)(1+cosx) | |
16 wrz 22:16
Ola: zamieniłam. Utknęłam w takim momencie:
2sinxcosx − cosxsin2x+cos2xsin2xsinx
16 wrz 22:18
grthx: Zrob zalozenia co do cos i sin
Musisz zaczac przekstalcac albo lewa strone albo prawa
Moz e sprobuj przeksztalcac prawa
Ulamki zapisz za pomoca U a nie u
bedzie lepiej widac
16 wrz 22:18
Też idiota:
Trzeba było Qlko poczekać aż zamieni, dawanie gotowych rozwiązań przyczynia się do produkcji
leniwych idiotów.
16 wrz 22:20
Ola: hmm, tylko czemy przy odejmowaniu 1−cosx w mianowniku jest 1−cos2x a nie sin2x?
16 wrz 22:23
Qulka: bo sin2x+cos2x=1 więc sin2x=1 − cos2x
16 wrz 22:25
Ola: Pięknie dziękuję, już mi się rozjaśniło. Ja popełniłam błą już na samym początku przy mnożeniu
i wychodziły mi dziwne rzeczy, a tu się okazuje, że przykład całkiem łatwy
16 wrz 22:29