Zadanie z fizyki
Macko z Bogdanca:

Przepraszam, ze wrzucam tu, ale zoabczcie sami jaki syf jest w sasiednim forum...
W sumie pytanie bardziej matematyczne bo nie wiem jak to uproscic.
Ladunki sa takie same to samo masy. Po naelektryzowaniu jednakowym ladunkiem,znakiem
kulki oddalily sie na 4cm Dlugosci nici=20cm
Z podobienstwa trojkatowy
Fg=mg
x licze z pitagorasa
| | r | | r2 | |
( |
| )2+x2=l2 => x=√(l2− |
| ) |
| | 2 | | 4 | |
I mam takie rownanie
W odpowiedizach ma byc
| | mgr | |
Q=r(wyrazenie w pierwiastku) |
| |
| | k√4l2−r2 | |
16 wrz 21:35
Qulka: w Fe ma być r2 w mianowniku bo taka jest odległość
16 wrz 21:38
Macko z Bogdanca: Tak wiem podnioslem ja od razu zamaist zapisu (r/2)2 zapisalem r2/4
16 wrz 21:39
Qulka: w Fe ma być kO2/r2 i koniec
16 wrz 21:47
Qulka: i wtedy wyjdzie Ci odpowiedź z odpowiedzi
16 wrz 21:48