Udowodnij tożsamość trygonometryczną
Michał: Cześć

eh chciałbym poprosić o pomoc ponieważ w trakcie odrabiania zadania domowego
z matmy natrafiłem na 1 przykłady przez które nie mogę przejść... dotyczy udowodnienia
tożsamości trygonometrycznej i niestety wydaje się być dość proste...
a głupi ja nie umiem zrobić. Jakby ktoś miał czas i wenę proszę o pomoc w rozwiązaniu,
bo u mnie zgrzyt (zero koncepcji...).

Najlepiej krok po kroku bym prosił z góry dziękuję!
1.1
sin x | | 1−cos x | |
| = |
| |
1+cos x | | sin x | |
16 wrz 19:11
Benny: | sinx | | sinx | | 1−cosx | |
L= |
| = |
| * |
| = |
| 1+cosx | | 1+cosx | | 1−cosx | |
| sinx(1−cosx | | sinx(1−cosx) | | 1−cosx | |
= |
| = |
| = |
| =P |
| 1−cos2x | | sin2x | | sinx | |
16 wrz 19:14
Mila:
sin2x=1−cos2x
16 wrz 19:27
Saizou :
+ stosowne założenia

(tak dla przećwiczenia prostych równości trygonometrycznych)
16 wrz 19:36
Mila:
Tak jest! Saizou.
Miałeś już równania rekurencyjne?
16 wrz 20:14
Saizou :
Milu pytałaś się już

Odpowiedź nadal brzmi nie
16 wrz 20:36
Mila:
Dziękuję ( skleroza).
16 wrz 20:38
Saizou :
Oj tam, zdarza się każdemu

Więc trzeba ćwiczyć pamięć.
16 wrz 20:39
kyrtap: Gdzieś czytałem że podobno każdy poznany język obcy zwiększa nasze szanse do dobrej pamięci na
starość aż o 20%
16 wrz 22:22
Michał: Dziękuję ślicznie ^^ za pomoc wszystkim, szczególnie Tobie Benny i Milo

hmn wiedziałem,
że to nie może być trudne... jednak za wszystkie skarby bym na to chyba nie wpadł,
nie do końca byłem świadomy, że mogę taką operację przeprowadzić, jeszcze raz dzięki
pozdrawiam i miłego weekendu życzę jak by co!.
16 wrz 22:50
Mila:
16 wrz 23:19
nick: sinx | | 1−cosx | |
| = |
| | :sinx, :1−cosx |
1+cosx | | sinx | |
L=P
tak nie jest ciut szybciej

?
16 wrz 23:24
yht:
najlepiej od razu wymnożyć "na krzyż"
17 wrz 08:54