matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
Krzychu:
Witam mam problem z dwoma całkami, mógłby ktoś pomóc ? ∫(4−2x)
2
xdx = ?
x
2
−1
∫
dx=?
x−1
Jest to ze zbioru zadań w którym są podstawowe całki, bez żadnych metod
16 wrz 13:56
Qulka:
wymnóż i policz ∫16x−16x
2
+4x
3
dx
(x−1)(x+1)
= x+1
(x−1)
16 wrz 13:57
Jerzy:
1) = ∫(16 − 16x + 4x
2
)xdx = 16∫xdx − 16∫x
2
dx + 4∫x
3
dx
(x+1)(x−1)
2) = ∫
dx = ∫(x+1)dx = ∫xdx + ∫dx
x−1
16 wrz 14:02
Jerzy:
Przecież masz już tylko same całki elementarne.
16 wrz 14:03
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick