równanie prostej w przestrzeni
lola: 1) napisz równanie płaszczyzny wyznaczonej przez punkty A=(0,−2,1), B=(1,2,3), C=(3,0,−1)
2) wyprowadź równanie prostej w przestrzeni. Podaj 3 postacie równania prostej.
w pierwszym wyszło mi: −12x+8y−10z+26=0. czy to jest poprawny wynik?
jak rozwiązać podpunkt 2?
16 wrz 12:29
Qulka: jeśli podstawiasz punkty i we wszystkich wychodzi prawda to jest dobrze
16 wrz 12:35
16 wrz 12:37
lola: ok. dzięki. ale mam pytanko w tym drugim to z jakich danych wyprowadzić prostą?
16 wrz 12:50
Qulka: skoro ogólnie to z ogólnych typu A(xa;ya;za)
16 wrz 13:12
Iryt:
A=(0,−2,1), B=(1,2,3), C=(3,0,−1)
AB→=[1,4,2]
AB→=[3,2,−2]
n→=[1,4,2] x [3,2,−2]=−12i+8j−10k
n→=[−12,8,−10] wektor normalny płaszczyzny
[−12,8,−10] || [6,−4,5]
π: 6*(x−0)−4*(y+2)+5*(z−1)=0⇔
6x−4y−8+5z−5=0
6x−4y+5z−13=0
Twój wynik poprawny.
16 wrz 15:19
Iryt:
2) Przez dwa różne punkty przechodzi dokładnie jedna prosta.
A=(xa,ya,za)
B=(xb,yb,zb)
16 wrz 15:21