Znaleźć równanie toru ruchu ciała. Dynamika- rzut ukośny
Kuba: Witam!
Mam problem z zrozumieniem logiki zadania.
Punkt materialny o masie m wyruszył z punktu A(b,0) z prędkością początkową v
0 o kierunku
pionowym i porusza się pod wpływem poziomej siły P=mkx, odpychającej go od osi O
x2.Znaleźć
równanie toru ruchu ciała.
http://oi63.tinypic.com/1zlatj8.jpg
Zamieszczam załącznik z rysunkiem do zadania(i jego treścią).
JAK pozioma siła P może odpychać ciało od osi x? Proszę o pomoc w zrozumieniu polecenia i
wskazówkę do ułożenia równań z wykorzystaniem 2 zasady dynamiki Newtona.
Pozdrawiam
16 wrz 12:12
Qulka: OX2 często oznacza OY bo w zadaniach zamiast używać xyz używają x1 x2 x3
16 wrz 12:18
Kuba: Nie potrafię zrobić tego zadania
16 wrz 13:12
Qulka: pionowo
y=v0t
poziomo
x=b+kxt2/2
wyliczasz z drugiego t i wstawiasz do pierwszego
y=v0 √(2x−2b)/(kx)
16 wrz 13:17
Kuba: pionowo będzie działała siła ciężkości −mg z doświadczenia wiem
16 wrz 13:19
Qulka: no to y=v0t−gt2/2
zatem wstawiając t
y=v0√(2x−2b)/(kx) −g(x−b)/(kx)
16 wrz 13:24
Kuba: a x nie będzie:
x=(1/2) *kx *(t2)+(v0)*t+b?
16 wrz 13:42
Qulka: w kierunku x prędkość v0 nie działa
w kierunku x to ruch bez prędkości początkowej
16 wrz 13:44
Kuba: cofam, v0 w osi x =0
16 wrz 13:44
Kuba: ok, zgadzam się, dzięki
16 wrz 13:44