Oblicz długość łuku
Dedee: Oblicz długość łuku:
x(t) = a(sint− tcost)
y(t) = a(cost − tsint)
t E <0; pi/2>
wzór na długość łuku to:
L= a|b √1−[f'x]2 dx
a=pi/2 b=0
jak przekształcić pierwsze dwa równania tak żeby powstało y(x)?
16 wrz 11:19
piotr1973: wylicz z takiego wzoru:
L = ∫0π/2√(x'(t))2 + (y'(t))2 dt
x'(t), y'(t) − pochodne po t
16 wrz 11:41
Dedee: Skąd wziął się ten wzór? Co stało się z 1?
16 wrz 11:44
16 wrz 11:49
grthx: Albo Krysicki Wlodarski Analiza matematyczna w zadniach tom1 strona 387
16 wrz 11:57
Dedee: Rzeczywiście, jest podany wzór, na zajęciach tego nie było...dziękuje wszystkim za pomoc!
16 wrz 12:12