Trapez
Gośka: Wykaż, że pole trapezu równoramiennego, którego przekątna o długości d tworzy z podstawą kąt α,
jest równe d2sinαcosα.
Bardzo proszę o szybką pomoc.
7 sty 19:06
Eta:

Ptrapezu = PΔABD + PΔBCD
| | a+b | |
P(trapezu) = 12a*d*sinα + 12b*d*sinα= d*sinα( |
| )
|
| | 2 | |
bo w każdym trapezie równoramiennym wysokość h dzieli dłuższą podstawę
na odcinki o długościach:
IAEI=
a−b2 i IEBI=
a+b2
| | a−b | | a+b | | a−b+a+b | | 2a | |
uzasadniam: IAEI +IEBI= a więc |
| + |
| = |
| = |
| = a
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | IEBI | |
to: z ΔEBD : |
| = cosα
|
| | d | |
wiec P= d*sinα*d*cosα=
d2*sinα*cosα
c.b.d.o
8 sty 02:13
Gośka: Dziękuje bardzo za pomoc
8 sty 16:36