prosze o wyliczenie tylko h lub pola
macius: mam problem
mozna prosic o pomoc
W trapezie rownoramiennym o podstawach dlugosci 6 i 8 wpisano okrag.oblicz dlugosc promirnia
tego okregu...tylko prosil bym o wyliczenie h lub pola
7 sty 19:05
macius:
7 sty 19:10
AS: Wykorzystaj tw. że sumy boków przeciwległych są równe
2*c = a + b. Mając c łatwo wyliczysz wysokość.
7 sty 19:13
macius: mozna jasniej


jezeli podstawa a ma 8 a podstwa b ma 6 to 2*c=8*2+6*2
7 sty 19:24
Eta:

z warunku wpisania okręgu w trapez:
a+b = k+k
| | a−b | | 2 | |
2k = 14 => k= 7 oraz w trapezie równoramiennym x= |
| = |
| = 1
|
| | 2 | | 2 | |
oraz 2r=h
z tw. Pitagorasa w ΔAED wyznacz h i podaj długość r
i wyznacz pole ze znanego Ci wzoru
powodzenia
7 sty 19:25
macius: kolega mam jeszcze jedno zadanoko ,pomorzesz

?
7 sty 19:29
macius: W rownolegloboku stosunek dlugosci i jego wysokosci jest rowny 3:4.oblicz dlugosc boku tego
rownolegloboku wiedzac ze obwod jego rowna sie 56
7 sty 19:36
Eta:
jak napiszesz bez błędu ortograficznego

pomo
żesz , to : "pomo
gę"
7 sty 19:37
macius: pomożesz bardzo prosze

?
7 sty 19:42
Eta:
2a +2b = 56 => a+b= 28
P= a*h
a P= b*h
b
| | ha | | b | | 3 | |
to a*ha= b*hb => |
| = |
| = |
|
|
| | hb | | a | | 4 | |
to b=
34a
a +
34a = 28 =>
74a= 28
dokończ.......
wyznacz a i następnie b
odp:
a= 16 b=12
7 sty 19:47
7 sty 19:50
macius: tam mam blad w zapisie tego bo chodzilo o obliczenie bokow..dal bys rade jeszcze raz

?
7 sty 19:56
Eta:
Echch

No to przecież masz do wyliczenia dł. boków
74a= 28 to a = 28*
47= 16
to b=
34a= 16*
34= 12
a= 16 b= 12
o co jeszcze Ci chodzi ? ...... to już wszystko
7 sty 20:02
macius: nie potrafie dokonczyc,nie wiem jak to jest zrobione
7 sty 20:03
macius: o wytlumaczenie tego....
7 sty 20:04
macius: dziekuje bardzo zrozumialem


tylko mam jeszcze jedno pytanie skad sie wzielo
47
7 sty 20:12
ANIA: 7/4 a bo
a+3/4a = 4/4a + 3/4a=7/4 a
a zamienił na ułamek o mianowniku 4 i wyszło 4/4
7 sty 20:39
Eta:
Oj
maciusiu
dzielenie a= 28 :
74= 28 *
47
bo mnożymy przez odwrotność ułamka
7 sty 20:43
macius: no teraz to czajne,wszystko na spokojnie i jest git..
7 sty 22:05
macius: mam jeszcze takie jak ktos jest jeszcze dostepny Wyznacz miejsce zerowe funkcji f(x) 1/3x−3
dla(3;6)
−x2+3x dla (0;3)
7 sty 22:10
macius: miesjce zerowe bedzie (0;18)
7 sty 22:19
macius: 
?
7 sty 22:19