wyznacz wartości parametru m
kaktus: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla którego równanie (m + 1) • 49
x + 2(m − 3) • 7
x +
m − 1 = 0 nie ma rozwiązań.
Oznaczyłam 7
x jako t i t>0 i mam:
(m + 1) t
2 + (2m − 6) t + m − 1 = 0
Potem obliczyłam deltę
Δ = (2m −6)
2 −4(m−1)(m+1)
Delta musi być <0 bo ma nie być rozwiązań czyli
4m
2 − 24m + 36 − 4m
2 + 4 <0 czyli wychodzi z tego m> 5/3 i przedział (5/3,+
∞)
W odpowiedziach jest (−
∞,−1> i ten przedział który wyszedł u góry
Chciałabym wiedzieć co robię źle, dlatego byłabym wdzięczna za rozwiązanie krok po kroku i
wskazanie mojego błędu. Z góry dziękuję za poświęcony czas.