oblicz granice ciągu
Magda: 1.lim n→∞= n−√n2 +3n−1
2. lim n→∞=n−1 / (n−1/n)2n
3. lim n→∞ n√2·3n +5n
14 wrz 22:56
grthx: | | n+√n2+3n−1 | |
nr 1 Pomnoz przez |
| |
| | n+√n2+3n−1 | |
nr 3 Tw o trzech ciagach
14 wrz 23:00
Magda: Wszystko jasne, dziękuję!
14 wrz 23:05
Janek191:
1.
| | n2 − ( n2 + 3n − ) | |
an = n − √n2 + 3n − 1 = |
| = |
| | n + √n2 + 3n − 1 | |
| | − 3n +1 | | − 3 + 1n | |
= |
| = |
| |
| | n + √n2 +3n −1 | | 1 + √1 +3n − 1n2 | |
więc
| | − 3 + 0 | | −3 | |
lim an = |
| = |
| = − 1,5 |
| | 1 + √1 + 0 − 0 | | 2 | |
n→
∞
W takich przypadkach stosujemy wzór:
| | a2 − b2 | |
a − b = |
| wynikający z wzoru a2 − b2 = ( a −b)*(a + b) |
| | a + b | |
15 wrz 06:12
Janek191:
3.
bn = n√2* 3n + 5n
Niech
an = n√5n i cn = n√ 2*5n + 5n = n√3*5n = 5*n√3
Mamy an ≤ bn ≤ cn
oraz
lim an = 5 i lim cn = 5*1 = 5
n→∞ n→∞
więc na podstawie tw. o trzech ciągach
lim bn = 5
n→∞
15 wrz 06:16
Janek191:
W z. 2 zapis nie jest czytelny
15 wrz 06:17