Oblicz transformatę odwrotną
jamjest44i4: Obliczyć transformatę odwrotną
to jest jakiś splot czy coś. Jak takie coś policzyć. Znalazłem taką definicję:
L
−1[e
−asF(s)]=f(t−a)1(t−a)
ale niestety nic ona mi nie mówi. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję
14 wrz 22:41
piotr: −e−5 (t−3) (5 (t−3)−1)HeavisideTheta(t−3)
14 wrz 23:01
jamjest44i4: dobra znalazłem jakiś wykład Kudeli i wymyśliłem że to jest tak: (zgadza się z wolframem
odpowiedź)
Obliczam funkcję f(s) która dana jest obrazem
Wychodzi mi f=e
−5x(1−5x)
następnie wkładam to do wzoru z pierwszego postu z tym, że x zmieniam na t−a w tym wypadku t−3
e
−5(t−3)(1−5(t−3))(t−3)
i chyba na tyle. Może jakaś mądra głowa się wypowie : )
14 wrz 23:02
jamjest44i4: widzę że nam praktycznie tyle samo wyszło

pewnie mój błąd w liczeniu f. Co to jest za theta
bo mi wolfram też pokazał?
14 wrz 23:04
piotr: | | s | |
L−1[ |
| ] = −e−5 t (−1 + 5 t) |
| | (s+5)2 | |
14 wrz 23:04
piotr: Heaviside Theta to funkcja skokowa Heaviside'a, skok jednostkowy
14 wrz 23:06
Mariusz:
Oprócz rozkładu na sumę ułamków prostych
proponuję skorzystać z obydwu przesunięć
przesunięcie argumentów oryginału (ty z tego skorzystałeś)
oraz przesunięcia argumentów obrazu
14 wrz 23:08