matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznaczyć rozwiązanie ogólne zagadnienia
krzych:
y' + ytgx = cos
3
x
14 wrz 22:24
Mariusz:
Równanie liniowe niejednorodne pierwszego rzędu y'+ytgx=0 y'=−ytgx
y'
sin(x)
=−
y
cos(x)
dy
sin(x)
=−
dx
y
cos(x)
ln|y|=ln|cos(x)|+ln|C| y=Ccos(x) y(x)=C(x)cos(x) C'(x)cos(x)−C(x)sin(x)+C(x)sin(x)=cos
3
(x) C'(x)=cos
2
(x) ∫cos
2
(x)dx=sin(x)cos(x)+∫sin
2
(x)dx ∫cos
2
(x)dx=sin(x)cos(x)+∫(1−cos
2
(x))dx ∫cos
2
(x)dx=sin(x)cos(x)+∫dx−∫cos
2
(x)dx 2∫cos
2
(x)dx=sin(x)cos(x)+∫dx
1
∫cos
2
(x)dx=
(sin(x)cos(x)+x)+C
2
1
C(x)=
(sin(x)cos(x)+x)+C
1
2
1
1
y=
sin(x)cos
2
(x)+
xcos(x)+C
1
cos(x)
2
2
14 wrz 23:21
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick