matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznaczyć całkę
krzych:
x
∫
xd
x
2
+ 2x + 5
14 wrz 22:20
bezendu:
Podstawienie t=x
2
+2x+5
14 wrz 22:35
Mila:
x
∫
dx=
(x+1)
2
+4
[x+1=2t,dx=2dt, x=2t−1]
2t−1
=2∫
dt=
4t
2
+4
1
2t−1
1
2t
1
=
∫
dt=
[∫
−∫
]dt=
2
t
2
+1
2
t
2
+1
t
2
+1
1
1
=
ln|t
2
+1|−
arctgt==
2
2
1
1
x+1
=
ln|x
2
+2x+5|−
arct
+C
2
2
2
14 wrz 22:41