równanie wykładnicze
Soph: 3*22x+2*32x=5*2x*3x
14 wrz 22:18
piotr: 3*(2/3)x + 2* (2/3)−x = 5
14 wrz 22:22
Eta:
odp: x=0 v x= 1
14 wrz 22:27
piotr: 3*(2/3)2x − 5*(2/3)x + 2 =0
Δ = 25 −24 = 1
(2/3)x = 2/3 ∨ (2/3)x = 1
x = 1 ∨ x = 0
14 wrz 22:31
Jack: @piotr
jak doprowadziles do tej postaci? (22:22)
14 wrz 22:31
Eta:
inny sposób:
3*(2
x)
2−
3*2x*3x+2*(3
x)
2 −
2*2x*3x=0
3*2
x(2
x−3
x)−2*3
x(2
x−3
x)=0
(2
x−3
x)(3*2
x−2*3
x)=0
| | 2 | | 2 | |
2x=3x ⇒ x=0 lub ( |
| )x= |
| ⇒ x=1 |
| | 3 | | 3 | |
14 wrz 22:40
piotr: podzieliłem przez 6x i od razu zrobiłem odwrotność −x
14 wrz 22:50
Jack: ok dzieki, oba rozw. fajne
14 wrz 22:51