Rozwiąż równanie. Pamiętaj o wyznaczeniu dziedziny równania.
Paulina Z.: a) x
2(x+7)=0
b) (x
2−1)(x
2+9)=0
14 wrz 21:24
piotr: a) x=0 ub x= −7
b) x=−1 lub x=1
c) zał.: x ≠ 2, x = −2
d) zał.: x ≠ −3, x = −5 lub x = 1
e) zał.: x ≠ −7, x ≠ 7, x∊∅
f) zał.: x ≠ 0 ; x∊ℛ−{0}
14 wrz 21:30
grthx: te wszystkie zadania rozwiazuje sie w pamieci
a)x=0 lub x=−7
b) x=1 lub x=−1
c) x=−2 dla x≠2
d) x=1 lub x=−5 dla x≠−3
e) nie ma rozwiazan bo dla x=−7 dostajemy niedozwolone dzielenie przez 0
D=R\{−7,7}
f) x∊R\{0}
14 wrz 21:34
14 wrz 21:48
Metis:
14 wrz 22:10