Równanie
Jacob: Rozwiąż równanie z niewiadomą x
| a+b−x | | b+c−x | | c+a−x | | 4x | |
| + |
| + |
| + |
| =1 |
| c | | a | | b | | a+b+c | |
14 wrz 21:09
piotr: x = a+b+c
14 wrz 21:36
piotr: | a | | b | | a | | b | | c | | c | | 1 | | 1 | | 1 | | 4 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| +x(− |
| − |
| − |
| + |
| )=1 |
| b | | a | | c | | c | | a | | b | | a | | b | | c | | a+b+c | |
14 wrz 21:39
piotr: | | 4 | | 1 | | 1 | | 1 | | a | | b | | a | | b | | c | | c | |
x( |
| +(− |
| − |
| − |
| ))=1+(− |
| − |
| − |
| − |
| − |
| − |
| ) |
| | a+b+c | | a | | b | | c | | b | | a | | c | | c | | a | | b | |
14 wrz 21:45
Jack: zalozenie : a,b,c ≠ 0
| ab(a+b−x) + bc(b+c−x) + ac(c+a−x) | | 4x | |
| + |
| = 1 |
| abc | | a+b+c | |
(a+b+c)(ab(a+b−x) + bc(b+c−x) + ac(c+a−x)) + 4x * abc = abc(a+b+c)
(a+b+c)(a
2b + ab
2 − abx + b
2c + bc
2 − bcx + ac
2 + a
2c − acx) + 4x abc = abc(a+b+c)
a
3b + a
2b
2 − a2bx + ab
2c + abc
2 − abcx + a
2c
2 + a
3c
− a2cx +
+ a
2b
2 + ab
3 − ab2x + b
3c + b
2c
2 − b2cx + abc
2 + a
2cb
− abcx +
+ a
2bc + ab
2c
− abcx + b
2c
2 + bc
3 − bc2x + ac
3 + a
3c
2 − a2c2x +
+
4x abc = abc (a+b+c)
a
3b + 2a
2b
2 + ab
3 + a
3c + 2a
2bc + 2ab
2c + b
3c + 2a
2c
2 + 2abc
2 + 2b
2c
2 +
+ ac
3 + bc
3 + x(−a
2b − ab
2 − a
2c + abc − b
2c − ac
2 − bc
2) = abc(a+b+c)
...
x= a+b+c
14 wrz 21:48
piotr: | | | | a | | b | | a | | b | | c | | c | | 1− |
| − |
| − |
| − |
| − |
| − |
| | | | b | | a | | c | | c | | a | | b | |
| |
x = |
| |
| | | |
14 wrz 21:49
Jack: tyle pisania i nic
14 wrz 21:49
Jacob: Dziękuje
14 wrz 23:59
Hajtowy: xD
15 wrz 00:33
Jacob: Ale jak dojść do x=a+b+c
15 wrz 00:33
myszka:
a,b,c ≠0
podstawiając a+b+c= k ≠0 ⇒ a+b= k−c , b+c=k−a , a+c= k−b
| | k | | x | | k | | x | | k | | x | | 4x | |
|
| −1− |
| + |
| −1+ |
| + |
| −1− |
| + |
| −1=0 |
| | c | | c | | a | | a | | b | | b | | k | |
| | k−x | | k−x | | k−x | | k−x | |
|
| + |
| + |
| −4 |
| =0 |
| | a | | b | | c | | k | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 4 | |
(k−x)( |
| + |
| + |
| − |
| )=0 |
| | a | | b | | c | | k | |
k−x=0 ⇒
x=k = a+b+c
15 wrz 01:43
myszka:
| | x | |
w pierwszej linijce ma być − |
| |
| | a | |
15 wrz 01:54
Jacob: A skąd wiadomo, że x−k=0
15 wrz 09:38
Jacob: * k−x
15 wrz 09:39
grthx: WIadmo stad ze iloczym dwoch liczb jest rowny 0 jesli jeden czynnik jest rowny 0 lub drugi
czynnik jest rowny 0
Masz dwa czynniki k−x i ten drugi . W tym drugim a b c i k ≠0 wiec zostaje czynnik k−x
ktory moze byc rowny 0
k−x=0 to k=x .
15 wrz 09:46
Programista: Widzimy, że jest to równanie liniowe niewiadomej x, czyli jest maksymalnie jedno rozwiązanie,
żeby coś się poskracało widać, że warto sprawdzić x = a+b+c, podstawiamy i widzimy, że działa
15 wrz 10:24