równania wymierne
Kinga: 3x + 3 (−x)3x − 3 (−x) = 2
14 wrz 20:55
Adamm: używaj U a nie u bo nic nie widać
14 wrz 20:56
14 wrz 21:02
Janek191:
Coś Ci się pomyliło

Ten iloraz = 1.
14 wrz 21:04
14 wrz 21:04
14 wrz 21:07
Adamm: 0<t=3
x
t+t
−1=2t−2t
−1
0=t−3t
−1
0=t
2−3t
0=t(t−3)
t=0 lub t=3
t=3
3
x=3
x=1
14 wrz 21:10
Adamm: oczywiście założenie 3x−3−x≠0 ⇒ x≠0
14 wrz 21:11
Janek191:
3x + 3−x = 2*3x − 2*3−x
3*3−x = 3x / : 3
3−x = 3 x −1
− x = x − 1
2 x = 1
x = 0,5
=====
14 wrz 21:11
Jack:
| 3x + 3−x | | 3−x(32x+1) | | 32x + 1 | |
| = |
| = |
| |
| 3x − 3−x | | 3−x(32x−1) | | 32x − 1 | |
3
2x +1 = 2 * (3
2x−1)
3
2x + 1 = 2*3
2x − 2
3
2x − 3 = 0
3
2x = 3
1
2x = 1
14 wrz 21:13
Eta:
odp: x=0,5
14 wrz 21:14
Adamm: pomyliłem się powinno być
0=t2−3
t=√3 lub t=−√3
i mamy x=1/2
14 wrz 21:16
Kinga: Skąd się wziął ten wynik 0=t2−3t
14 wrz 21:27