Wyznacz punkty należące do paraboli, których odległość od punktu P jest najmniej
XYZ: Wyznacz punkty należące do paraboli, których odległość od punktu P jest najmniejsza
Podpunkt b)
y=8−x2, Punkt P na osi y=6
Podpunkt c)
y=1/2x2+2, Punkt P na osi y=4
14 wrz 20:44
Janek191:
b) P = ( 0, 6 ) ?
c) P = ( 0, 4) ?
14 wrz 20:45
XYZ: Tak dokładnie
14 wrz 20:48
piotr: min f(x)=(8−x2−6)2 + x2 w x=−√3/2 lub x=√3/2
14 wrz 20:57
Janek191:

To trzeba było tak zapisać

P = ( 0, 6)
A = ( x, y) = ( x, 8 − x
2)
→
PA = [ x, 2 − x
2 ]
więc
I PA I =
√ x2 + ( 2 − x2)2 =
√x2 + 4 − 4 x2 + x4 =
√x4 −3 x2 + 4
d =
√x2 − 3 x2 + 4
d jest najmniejsze, gdy x
2 −3 x
2 + 4 osiąga minimum.
f(x) = x
4 −3 x
2 + 4
t = x
2
f(t) = t
2 − 3 t + 4
| | √3 | |
x = |
| = 0,5 √6 lub x = − 0,5 √6 |
| | √2 | |
zatem
y = 8 − 0,25*6 = 8 − 1,5 = 6,5 lub y = 6,5
A = ( 0,5
√6 , 6,5) B = ( −0,5
√6, 6,5)
===================================
14 wrz 21:01
14 wrz 21:08
XYZ: @Janek191 jesteś wielki
@piotr Czo Ty robisz ?
14 wrz 21:12
piotr: c) min{(x2/2+2−4)2+x2}=3 w x= −√2 i w x= √2
14 wrz 21:13
piotr: c) A(−√2, 3) B(√2, 3)
14 wrz 21:16