oblicz sumę
malinka: Oblicz sumę s = 12 − 22 + 32 − 42 ... +20132 − 20142 + 20152
14 wrz 20:35
Adamm: s=(1−2)(1+2)+(3−4)(3+4)+...+(2013−2014)(2013+2014)+20152
s=−(1+2+3+...+2014)+20152
14 wrz 20:42
Benny: (1−2)(1+2)+(3−4)(3+4)+(5−6)(5+6)...+2015
2=−3−7−11−15...−4027+2015
2=
| | −3−4027 | |
= |
| *1004+20152=... |
| | 2 | |
a
n=−4027
a
1=−3
a
n=a
1+(n−1)*(−4)
−4027=−3−4n+4
4028=4n
n=1004
14 wrz 20:44
Adamm: | | 1+2014 | |
s=−( |
| *2014)+20152 |
| | 2 | |
s=−2015*1007+2015
2=2015(2015−1007)=2015*1008
14 wrz 20:45
malinka: Bardzo dziękuję
14 wrz 23:18
Mariusz:
∑k=0n(−1)kk2
Teraz wystarczy skorzystać z rachunku różnicowego
a1=1
an=an−1+(−1)n+1n2
Teraz można skorzystać z funkcji tworzącej i różniczkowania szeregu geometrycznego
15 wrz 00:17