Wartosc bezwzgledna
grthx: Dobry wieczor
Milu 
Mam do ciebie takie pytanie .
Otoz jeden z kolegow dal do rozwiazania takie zadanie
Narysuj zbior punktow plaszczyzny spelniajace takie rownanie
|x+y|=|x|+|y|
Wiem ze jest to wlasnosc wartosci bezwzgldnej a mianowicie |x+y|≤|x|+|y|
Rownosc zachodzi gdy x=y
Wiec tutaj wystarczloby narysowac prosta y=x ?
14 wrz 20:23
Mila:
|x+y|=|x|+|y| obie strony nieujemne, podnosimy do kwadratu
x2+2xy+y2=x2+2*|x|*|y|+y2⇔
2xy=2|x|*|y| ⇔
xy=|x|*|y|
Rozważamy sytuacje:
1)x>0 i y≥0 I ćwiartka
2)x<0 i y≤0 III ćwiartka
3) x=0 i y∊R
14 wrz 20:51
grthx: Bardzo dziekuje Ci
14 wrz 21:05
Mila:
14 wrz 21:08