Rozwiąż równania, gdzie x ∊ N.
Króliczek: a) 5
1+3+5+....+(2x−1)= (0,2)
100
b) (
53)
2+4+6+...+2x = (
53)
12
c) 4
1+5+9+13+...+(4x−2) = 64
Naprawdę zależy by ktoś to rozwiązał. W ogóle nie ogarniam tego
14 wrz 19:19
Jerzy:
a) jeśli z prawej strony wykładnik nie wynosi: −100, to brak rozwiązania.
14 wrz 19:41
Króliczek: Zapomniałam w odpowiedzi a) ma być (0,2)
100−20x 
Myślałam, że to zapisałam
14 wrz 19:48
Adamm: 1+3+5+...+(2x−1)=20x−100
przy założeniu x∊ℕ oczywiście
14 wrz 19:57
Janek191:
Czy c) jest dobrze przepisane ?
14 wrz 20:14
Adamm: Janek widać że powinno być 4x−3 na końcu szeregu w c)
14 wrz 20:20