graniastoslup
Majkel: W graniastosøupie prawidlowym szesciokatnym krawedz podstawy ma dlugosc 10cm, a wysokosc wynosi
10√2. Oblicz miare kata nachylenia najdluzszej przekatnej graniastoslupa do sciany bocznej
majacej punkt wspolny z ta przekatna.
Wychodzi mi 35 stopni a w odpowiedziach jest 45 nie mam pojecia jak pomocy
14 wrz 19:00
Mila:

Kąt między przekątną AD
1 graniastosłupa sześciokątnego prawidłowego a ścianą boczną ED
1E
1
to jest kąt między tą przekątną a jej rzutem prostokątnym na ścianę ED
1E
1.
∡D
1EA=90
o
|EA|=10
√3
p
2=10
2+(10
√2)
2
p=10
√3
α=45
o
14 wrz 19:59
===:
a niby jak może wyjść 35
o
14 wrz 20:02