ciągi
pozdrawiam serdecznie8: samochód rozpoczął hamowanie. w ciągu pierwszej sekundy przejechał 20m.
a w ciągu każdej następnej przejeżdżał 3/4 odległości przebytej w poprzedniej sekundzie.
Jaką drogę przebył po 10 sekundach?
14 wrz 18:57
zef: a1=20m
a10=?
a10=20*(3/4)9
14 wrz 19:11
Mila:
20− droga przebyta w pierwszej sekundzie
| 3 | |
| *20− droga przebyta w drugiej sekundzie |
| 4 | |
| 3 | | 3 | | 9 | |
| * |
| *20= |
| *20−droga przebyta w trzeciej sekundzie |
| 4 | | 4 | | 16 | |
Mamy ciąg geometryczny
a
1=
| | | | 3 | |
S10=20* |
| =20*4*(1−( |
| )10)= |
| | 14 | | 4 | |
≈75 m
14 wrz 19:16