matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
martaxxx:
oblicz przekatna sciany bocznej w szescianie o przekatnej 8
14 wrz 17:09
Jack:
Niebieska linia = przekatna szescianu Czerwona − przekatna sciany bocznej a
√
3
= 8 <−−przekatna szescianu
8
8
√
3
a =
=
√
3
3
8
√
3
8
√
6
a
√
2
=
*
√
2
=
<−−przekatna sciany bocznej
3
3
14 wrz 17:13
Eta:
d=a
√
3
, d
p
= a
√
2
a
√
3
=8 /*
√
3
*
√
2
3a
√
2
= 8
√
6
8
√
6
a
√
2
=
3
14 wrz 17:14
martaxxx:
dziękuje bardzo
14 wrz 17:28