Oblicz granice
Macko z Bogdanca: Oblicz granice
| | (2x+1)4−(2x+3)4 | |
lim |
| |
| | (x+3)3−(3x−1)3 | |
x→
∞
Wiem ze pewnie beda jakies wzory skroceonego mnozenia, tylko nie wiem jak to rozbic. Ma ktos
pomysly?
14 wrz 16:49
boom : ((2x+1)2)2
14 wrz 16:52
Jack:
Licznik = (2x+1)4 − (2x+3)4 = ((2x+1)2)2 − ((2x+3)2)2 =
= (((2x+1)2−(2x+3)2) * ((2x+1)2 + (2x+3)2)) =
= ((2x+1−2x−3)(2x+1+2x+3) * ((2x+1)2 + (2x+3)2)) =
= ((−2)*(4x+4)* ((2x+1)2 + (2x+3)2)) = (−8x−8)((2x+1)2 + (2x+3)2)
14 wrz 16:56
boom : albo po prostu zapisz
(2x+1)(2x+1)(2x+1)(2x+1)−......
mnozysz kazde przez kazde, ale to juz cyba wiesz jak sie mnozy ))))
14 wrz 16:57
boom : ooo albo tak jak zrobil to jack sparrow
14 wrz 16:58
Jack:
Mianownik = (x+3)3 − (3x−1)3 = (x+3−3x+1)((x+3)2 + (x+3)(3x−1) + (3x−1)2) =
= (−2x + 4)((x+3)2 + (x+3)(3x−1) + (3x−1)2)
14 wrz 17:00
Jack: oczywiscie jesli to byloby zadanie zamkniete (albo kodowane czyli takie gdzie nie sprawdzaja
obliczen)
to bym to zrobil prosciej i szybciej i bym sie nie bawil w takie rzeczy tylko tak :
W liczniku mamy to cos do czwartej, gdy podniesiemy (2x)
4 to mamy 16x
4
jednak nam sie to odejmie bo w drugim nawiasie tez powstanie 16x
4.
No to szukamy dalej, nastepne by bylo ze wzoru na (a+b)
4 −> nawet jesli go nie znasz to mozna
szybko na to wpasc.
mamy
4a
3b = 4*8x
3*1 = 32x
3
w drugim nawiasie bedzie 4*8x
3*3 = 96x
3
po odjeciu otrzymamy
32x
3 − 96x
3 = −64x
3
i to jest nasz licznik (cala reszta tam bedzie dazyc do zera)
teraz mianownik
pierwszy nawias to bedzie x
3 + ...
drugi nawias to bedzie 27x
3 + ...
i ta wiedza nam wystarczy bo otrzymamy x
3 − 27x
3 = − 26x
3
(reszta znowu bedzie dazyc do zera <−spowodowane jest to ze x −>
∞)
zatem naszym wynikiem jest
koniec zadania
14 wrz 17:07
Macko z Bogdanca: Ok dzieki
14 wrz 17:13
Macko z Bogdanca: A mam jeszcze takie pytanie.
| | −1 | |
Np mamy granice, ktorej wynik ma byc |
| |
| | 5 | |
| | −x2+10x−24 | | | |
Lim |
| = Lim |
| = |
| | x2−2x−24 | | | |
x→6 x→6
=−1
Natomiast,, gdy zapiszemy mianownik i dol za pomoca postaci iloczynowej wynik wychodzi
I teraz moje pytanie jest nastepujace. To wyciaganie wspolnej najwyzszej potegi to stosowac
najlepiej tylko do granic w nieskonczonosci?
Bo, gdyby to byla granica nieoznaczona, to wtedy latwiej dojsc do tego, ze trzbea na dzialaniu
wykonac, przeksztalcenia, ale tutaj czasem mam dylemat.
Moze brakujemi teorii
14 wrz 17:24
Adamm: wynik nie jest −1 ponieważ x nie dąży do ∞
14 wrz 17:25
Jack: tak, tylko gdy dazy do minus albo + nieskonczonosci to tak mozesz, bo gdy x−>6
to jak masz 10/x to to jest jakis ulamek, a w tamtych mozesz tak robic bo masz 10/x gdzie x−>
∞
| | 10 | |
wiec masz jakyb |
| czyli zero. |
| | ∞ | |
14 wrz 17:26
Macko z Bogdanca: Ok, dzieki
14 wrz 17:27