funkcje
boom : Witam, jak to uqrysc, dana jest funkcja okreslona na liczbac calkowityc dodatnic dla ktorej;
f(1)=1
f(2n)=f(n)
f(2n+1)=f(2n)+1
znajdz wartosc maksymalna dla 1994>=n>=1
14 wrz 16:46
boom : co moqe liczyc ?
14 wrz 16:59
boom : potrzebuje znalesc wartosc maksymalna funkcji, a nie jakies sretetete
14 wrz 16:59
boom : f(1)=1
f(2n)=f(n)
f(2n+1)=f(2n)+1
z teqo wynika tez ze f(2n+1)=f(2n)+1=f(n)+1
i chyba utknalem
14 wrz 17:05
Adamm: n=2k+p, gdzie p<2k
f(n)=p
dla maksymalizacji weźmy p=2k−1
n=2k+1−1
największa potęga dwójki w tym przedziale to 210
więc n maksymalizujący to 210−1 lub 1994
14 wrz 17:07
Adamm: zignoruj mnie
14 wrz 17:08
boom : zaraz zaraz, moqe prosic o wyjasnienie ? skad dlaczeqo jak ? zalezy mi na zrozumieniu
dlaczeqo tak , bede bardzo wdzieczny! )))
14 wrz 17:10
Adamm: 1, 2, 3, 6, 7, 14, 15, 30, 31, 62, 63, 126, 127, 254, 255, 510, 511, ...
myślę że najprościej byłoby skonstruować taką liczbę mnożąc razy 2 i dodawać 1 naprzemiennie
14 wrz 17:18