dany jest trójkąt abc
ninka: Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A=(6,1) B=(−2,−5) C=(−4,−3). Przekształć środkowe tego
trójkąta w symetrii względem
a) osi x
b) osi y
c) początku układu współrzednych
Napisz równania prostych zawierających obrazy środkowych
14 wrz 16:26
ninka: moglby mi ktos pokazac jak to zrobic nie chodzi o to zeby zrobił cale tylko nakierował mnie
14 wrz 16:29
Mila:

1) przekształcasz ΔABC względem OX
A=(6,1) B=(−2,−5) C=(−4,−3)
A'=(6,−1) B'=(−2,5) C'=(−4,3)
2) środkowe
s
a:
Srodek C'B'
| | −4+(−2) | | 5+3 | |
S1=( |
| , |
| )=(−3,4) |
| | 2 | | 2 | |
Piszesz równanie prostej S
1A' przechodzącej przez punkty:
S
1=(−3,4) i A'=(6,−1)
sama ustal równanie
i tak samo z pozostałymi środkowymi.
14 wrz 17:16
14 wrz 17:25
ninka: dziekuje
14 wrz 17:43
Mila:
14 wrz 17:44