ciagi
pozdrawiam serdecznie8: W ciagu pieciu dni rolnik zaorał39,75 ha ziemi.Kazdego dnia orał kawałek o 50% mniejszy
niz powierzchnia zaorana poprzedniego dnia. Jaka powierzchnie zaorał pierwszego dnia.
14 wrz 14:58
Jerzy:
Skorzystaj z sumy ciągu arytmetycznego:
S
5 = 39,75
a
1 = ?
14 wrz 15:07
pozdrawiam serdecznie8: Ale ja nie umiem
14 wrz 15:16
Adamm: przecież zadanie praktycznie rozwiązane, wystarczy podstawić S5 i r
14 wrz 15:18
pozdrawiam serdecznie8: | | 2a1+4r | |
Czyli to będzie |
| *5 |
| | 2 | |
i to potem podzielić przez 2

Czyli to będzie U2a
1+4r*5?
14 wrz 15:22
Jerzy:
| | 1 | |
... i mała korekta: r = − |
| , bo ciąg jest malejący. |
| | 2 | |
14 wrz 15:23
pozdrawiam serdecznie8: To dalej dobrze jest?
14 wrz 15:24
Adamm: Jerzy jesteś pewien co do tego że jest to ciąg arytmetyczny
14 wrz 15:24
pozdrawiam serdecznie8: Rozwiążesz mi Adamm?
14 wrz 15:25
Jerzy:
| | 1 | |
Fakt ... geometryczny o ilorazie q = |
| |
| | 2 | |
14 wrz 15:27
Adamm: | | 1−q5 | | 1 | |
S5=a1* |
| , gdzie q= |
| , S5=39,75 |
| | 1−q | | 2 | |
14 wrz 15:27
Adamm: podstaw, naucz się samodzielności
14 wrz 15:28
pozdrawiam serdecznie8: To muszę napisać to z 15:27?
14 wrz 15:34
Adamm: tak
14 wrz 15:35
pozdrawiam serdecznie8: To za jakieś 10 minut dam rozwiązanie a ty mi sprawdzisz
14 wrz 15:35
pozdrawiam serdecznie8: Coś mi nie wychodzi, przepraszam ale w polecenie powinno być 38,75 ha
14 wrz 15:45
14 wrz 16:02