ciągi
pozdrawiam serdecznie8: samochód rozpoczął hamowanie. w ciągu pierwszej sekundy przejechał 20m.
a w ciągu każdej następnej przejeżdżał 3/4 odległości przebytej
w poprzedniej sekundzie. Jaką drogę przebył po 10 sekundach?
14 wrz 14:57
pozdrawiam serdecznie8: Halo
14 wrz 15:34
Adamm: droga którą przejechał to S
10 − suma 10 elementów ciągu geometrycznego
| | 1−qn | |
ze wzoru S10=a1* |
| |
| | 1−q | |
q, a
1 masz z treści zadania
14 wrz 15:37
14 wrz 15:38
piotr1973: | | 4947635 | |
∑n=110 20*(3/4)n−1 = |
| |
| | 65536 | |
14 wrz 15:39
pozdrawiam serdecznie8: Czyli q=3/4 a1=20?
14 wrz 15:48