Rozwiąż nierówności w przedziale <0, 2pi>
Dren: Mam problem z następującymi zadaniami:
Treść: Rozwiąż nierówności w przedziale <0, 2pi>:
1. log1/2 cos 2x ≥ −log2 sin x
Mniej więcej udało mi się rozwiązać, ale mam pewien błąd w przedziałach. W odpowiedzi jest, że
x∊<pi/6, pi/4) ∪ (3pi/4, 5pi/6>. Skąd ograniczenie na pi/4 i 3pi/4? Dlaczego nie x∊ <pi/6,
5pi/6>?
2. log√3 sin x ≤ log√3 cos x − 1
Tutaj też nie zgadzają mi się przedziały z odpowiedziami. Wychodzi mi, że x ∊ (0, pi/6> ∪ (pi,
4pi/3>, ale w odpowiedziach jest, że x ∊ (0, pi/6>. Dlaczego nie uwzględniamy tego drugie
przedziału, skoro zadanie mamy rozwiązać w przedziale <0, 2pi>?
3. log1/4 2 sin 2x ≤ 1/4
Mimo prób nie udało mi się rozwiązać tego przykładu. Rozwiązanie to x∊ <pi/12, 5pi/12> ∪
<13pi/12, 17pi/12>.
14 wrz 14:47
Adamm: 1. policz dziedzinę
2. policz dziedzinę
3. policz dziedzinę?
14 wrz 15:04
Adamm: 3. log1/42sin2x≤1/4
sin2x>0 ⇒ (0;π/2)u(π;3π/2)
log1/42sin2x≤1/4
|log1/4sin2x|≤1/2
−1/2≤log1/4sin2x≤1/2
14 wrz 15:13
piotr1973: 1.
| −ln(cos(2 x)) | | ln(sin(x)) | |
| >= − |
| , 0<=x<=2 π |
| ln(2) | | ln(2) | |
14 wrz 15:25
piotr1973: 1. cos(2 x) ≤ sin(x), 0<=x<=2 π, cos(2 x)>0, sin(x)>0
14 wrz 15:33
ASDF: 1.
D : {cos2x > 0 & sinx > 0}
sinx > 0 d
31 paź 23:12
1235: D : {cos2x > 0 ⋀ sinx > 0}
sinx > 0 dla:
x ∊ (0, π)
cos2x > 0 dla:
x ∊ (0, π4) ∪ (3π4, π)
D = (0, π4) ∪ (3π4, π)
log(12)(cos2x) ≥ −log2(sinx)
log2−1(cos2x) ≥ −log2(sinx)
−log2(cos2x) ≥ −log2(sinx)
log2(cos2x) ≤ log2(sinx)
cos2x ≤ sinx
1 − 2sin2x − sinx ≤ 0
2sin2x + sinx −1 ≥ 0
Δ = 9
√Δ = 3
sinx = −1
sinx = 12
sinx ≤ −1 ⋀ sinx ≥ 12
sinx ≤ −1 dla:
x = −π2 + 2kπ
sinx ≥ 1/2 dla:
x ∊ <π6 + 2kπ, 5π6 + 2kπ>
Dla dziedziny:
x ∊ <π6, π4) ∪ (3π4, 5π6)
31 paź 23:32