matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadania maturalne
Michał05:
2
zd13Na rysunku długość łuku stanowi
długości całego okręgu.Miara kąta α wynosi
9
a)α=45 b)α=36 c)α=40 d)α=30
14 wrz 10:34
Jack:
dlugos ktorego luku?
14 wrz 10:35
piotr1973:
c)
14 wrz 10:36
Jack:
jesli chodzi o ten czerwony luk.
β
dlugosc luku (wzor) =
* 2πr
360
β
2
* 2πr =
* 2πr
360
9
β
2
=
360
9
9β = 720 β = 80
β
α =
= 40
2
14 wrz 10:40
Michał05:
Dziękuje
14 wrz 10:45