1.Podaj jaka wartość prędkości mijania się dwóch autobusów jadących w przeciwne strony, jeżeli
szybkość autobusu A wynosi 15m/s a autobusu B wynosi 72km/h. Z jaką szybkością mijałyby się
gdyby jechały w tę samą stronę?
próbowałam to zrobić,ale nie wiem,czy dobrze?
zad.1
VA = 15m/s
VB = 72km/h = 20m/s (1m/s = 3,6km/h)
Jeżeli jadą w przeciwnych kierunkach
V = 15m/s + 20m/s = 35m/s
Jeżeli w tych samych kierunkach:
V = 20m/s − 15m/s = 5m/s
2.Oblicz w jakim czasie mijają się autobusy o których mowa w zadaniu 1, jeżeli długość każdego
z nich wynosi 18m. Rozważ oba przypadki.
3.Z Zakopanego do Gdańska wyjechały dwa samochody. O godzinie 6:00 wyruszył samochód ciężarowy,
poruszający się z szybkością 72km/h później wyruszył samochód osobowy, poruszający się z
prędkością o wartości 90km/h. Oblicz, po jakim czasie samochód osobowy dogoni samochód
ciężarowy i jaką drogę przebędzie każdy z nich do tego momentu.
4.Piotrek, jadąc samochodem kierowanym przez ojca, w czasie 2,5 minuty naliczył przy drodze 60
słupów telefonicznych. Odległość między słupami wynosi średnio 50 m.
Oblicz:
a) drogę przejechaną w tym czasie
b) średnią wartość prędkości samochodu.
60−2=58
58*50=2900m
s=2900m t=2,5min=150s
| 2900M | m | |||
V= | ≈19,33 | ![]() ![]() ![]() | ||
| 150S | s |
| s | ||
drugiego jest sumą prędkosci czyli v = v2−V1 to z równania ogolnego v = | wyznaczam t | |
| t |
| s | s1+s2 | |||
= | gdzie s = s1+s2 czyli t w tym przypadku wynosi t = | |||
| v | v2−v1 |
| s | ||
2 przypadek gdy kazdy jedzie w przeciwną strone no to t tak samo = | z tą roznicą ze v = | |
| v |
| s1+s2 | ||
V1+v2 jak napisałem powyzej t = | podstawiasz i liczysz | |
| v1+v2 |
| s | 3000 | |||
zad 4 droga s = 60*,50m = 3000m v = | = | = 20m/s | ||
| t | 150s |