trapezik : )
ja : długość podstaw trapezu są równe 6 i 9, a ramiona mają długość 2 i 4. Oblicz cosinusy kątów
tego trapezu..
Proszę o pomoc bo jakieś totalne głupoty mi wychodzą : /
13 wrz 23:20
Qulka:

h
2+x
2=4
h
2+9−6x+x
2=16
9+4−6x=16
x=−1/2
czyli w drugą stronę
13 wrz 23:30
piotr: h=√15/2
13 wrz 23:32
Qulka:

h=
√4−0,25
i trygonometria
13 wrz 23:33
Mila:

α+δ=180
β+γ=180
CE||AD
W ΔCEB z tw. cosinusów
2
2=3
2+4
2−2*3*4*cosβ⇔
−21=−24*cosβ
| 7 | |
cosγ=− |
| ⇔γ− kąt rozwary |
| 8 | |
4
2=2
2+3
2−2*2*3*cos α
16=13−12*cosα
3=−12*cosα
| 1 | |
cosα=− |
| ⇔ α− kąt rozwarty , rysunek trzeba poprawić, jeśli do dalszych obliczeń potrzebny |
| 4 | |
14 wrz 00:03