Równość
InShape: Czy prawdziwa jest dana równość: −loga x = log przy podstawie 1a z x? Oczywiście x>0,
a>0, a≠1
13 wrz 22:22
Adamm: tak,
| | logx | | logx | |
logax= |
| =− |
| =−log1/ax |
| | loga | | log(1/a) | |
13 wrz 22:24
Eta:
log1/ax= loga−1(x) = −logax
13 wrz 22:25
InShape: Dzięki!
Mam jednak pytanie odnośnie równania Ety. Czemu właściwie potęga przy podstawie jest wyciągana
przed logarytm. Tak się robi przy potędze przy x, a o podstawie nie słyszałem nigdy
13 wrz 22:33
Saizou :
następstwo wzoru na zamianę podstawy logarytmu
13 wrz 22:35
13 wrz 22:36
grthx: Jest taki wzor
np 25=5
2
| | 1 | |
to przyklad log25 49= log5249= |
| log549= log5491/2= log57 |
| | 2 | |
13 wrz 22:38