Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji
Piwniczanin: Dana jest funkcja f(x)= ctg x + 1/ctg x
Rozkładam to na:
cos x/sin x + sin x/ cos x=
cos2 x+ sin2 x/(sin x * cos x)=
1/sin*cos
dziedzina to
ctg x /= 0
sin x/ = 0
cos x/ = 0
Moje pytanie ja wyznaczyć zbiór wartości tej funkcji?
Czy wynik <−1;0) u (0:1> jest dobry?
13 wrz 22:14
grthx:

f(x)= tgx+ctgx ten program wygenerowal taki wykres
13 wrz 22:22
Jack: @krzysiu, ten program wyswietlil prawidlowa odpowiedz

Zw: (−
∞ ;−2> U <2;
∞)
13 wrz 22:24
grthx: Witaj
Jack
13 wrz 22:28
Jack: Hejo
13 wrz 22:29
Mila:
D:
cosx≠0 i sinx≠0
| | cosx | | sinx | | cos2x+sin2x | | 1 | |
f(x)=ctgx+tgx= |
| + |
| = |
| = |
| ⇔ |
| | sinx | | cosx | | sinx*cosx | | 12sin(2x) | |
−1≤sin(2x)≤1
jeżeli sin(2x)∊(0,1> to f(x) ∊<2,
∞)
jeżeli sin(2x)∊<−1,0) to f(x)∊(−
∞, −2>
Zw
f=(−
∞,−2> ∪<2,
∞)
13 wrz 22:30
Saizou :
albo skorzystać z nierówności
| | 1 | |
a+ |
| ≤−2 dla a<0 |
| | a | |
13 wrz 22:32
Jack: @Milu, jak wyciagasz wnioski, ze jezeli x ∊ to sin jest taki a taki
z tego
−1 ≤ sin(2x) ≤ 1
i teraz to jakos dzielisz, czy skad to wiesz?
13 wrz 22:40
Piwniczanin: Dziękuję Mila, już rozumiem : >
13 wrz 22:40
Mila:
No pomyśl,
Jack
| 2 | |
| =2000 000 000 |
| 0.000000001 | |
| 2 | |
| =−2000 000 000 |
| −0.000000001 | |
13 wrz 22:44
Mila:
Sposób Saizou jest bardzo dobry.
13 wrz 22:45
Saizou :
sin2x jest funkcją ciągła, wiec przyjmuje wartości pośrednie z przedziału [−1,1], w tym
przypadku
poza 0, bo przez nie nie możemy dzielić
| 2 | |
| jest największe, gdy dzielimy przez najmniej, czyli przez 0, (a raczej zbliżając |
| sin2x | |
się
do 0), ale tutaj jest nieciągłość, więc liczymy granice jednostronne
(wychodzą +/−
∞, czyli końce przedziałów)
Zero jest punktem nieciągłości, wiec podzieliło nam przedział [−1,1] na dwa przedziały
[−1,0) oraz (0,1]
| | 2 | |
W przedziale [−1,0) funkcja |
| przyjmuje największą wartość w −1, czyli −2 |
| | sin2x | |
| | 2 | |
w przedziale (0,1] funkcja |
| przyjmuje najmniejszą wartość w 1, czyli 2 |
| | sin2x | |
13 wrz 22:59
Mila:
Powinno być : dla sin(2x)∊[−1,0) i td.
13 wrz 23:06
Jack: Kk dzieki
13 wrz 23:07
Saizou :
skrót myślowy

ale słusznie, powinno być sin(2x) € ... itd. O zapis trzeba dbać.
13 wrz 23:09