anka: Ix-3I=5-IxI kto wie jak to obliczyc? ja kompletnie nie wiem
4 lis 18:33
życzliwa: rozpatrujesz przedziały w których x-3 i x są większe lub mniejsze od zera, czyli
{x∈(-∞;0) lub {x∈[0;3] lub {x∈(3;+∞)
{-x+3-x=5 {-x+3+x=5 {x-3+x=5
{x∈(-∞;0) lub {x∈[0;3] lub {x∈(3;+∞)
{x=-1 {3=5 {x=4
Odp: x=-1 lub x=4
4 lis 18:57
anka: dziekuje.... juz teraz widze jakim sposobem jest zrobione jeszcze raz dzieki
4 lis 19:01
kraku: Ix-3I+IxI=5 →Ix-3+xI=5 dla x>0 (x-3+x)=5 2x=8 → x=4
dla x<0 -(x-3+x)=5 → -2x=2 → x= -1
4 lis 23:01