Funkcja logarytmiczna nierówność
Alky: Rozwiąż nierówność:
rozwiąż nierówność 2x+2x−1+2x−2+...<=√3*2x+4
Generalnie nie proszę o rozwiązanie a jedynie naprowadznie, bo po lewej oczywiście jest szereg
geometryczny ale nie wiem co zrobić z ty pierwiaskiem po prawej stronie. Wychodzi mi
2x+2<=√3*2x+4 i nie mogę wymyslic co dalej
13 wrz 21:46
grthx: Ja bym zrobil tak
√3*2x+4≥2x+2
Pod pierwaistkiem mamy funkcje wykadnicza a ona przyjmuje tylko wartosci dodatnie
To samo prawa strona wiec mozemy oobustronnie podniesc do potegi drugiej
Ale niech sie jeszcze ktos wypowie .
13 wrz 21:53
Alky: Jasne, że tak

Zaraz spróbuję. Myślę, że się uda. Dzięki
13 wrz 21:56
Qulka: tylko popraw wynik tej sumy szeregu
13 wrz 22:01
Qulka: ale i tak brzydki wynik
13 wrz 22:02
grthx: Dobry wieczor
Qulka
13 wrz 22:04
Eta:
| | 2x−1 | | 1 | |
a1= 2x , q= |
| = |
| |
| | 2x | | 2 | |
2*2
x≤2*
√3*2x+4 /:2 i obustronnie |
2
2
2x≤3*2
x+4
2
x=t , t>0
t
2−3t−4≤0
...............
13 wrz 22:04
Qulka: witaj
grthx 
aż dziwne, że aż tak brzydkie liczby wychodzą
13 wrz 22:05
Qulka: Eta

a skąd ta 2 przed pierwiastkiem
13 wrz 22:06
Eta:
Nierówność jest taka : ( widnieje w zbiorku zadań kl. 3
2x+2x−1+2x−2+.... ≤ 2√3*2x+4
13 wrz 22:06
grthx: Quleczko . Wyslals mi moze te ksiazki ?

Ja koszty przesylki pokryje .
13 wrz 22:08
Qulka: aaa.... to dlatego takie brzydkie..... ktoś przepisywać nie potrafi
13 wrz 22:08
Qulka: grthx jeszcze nie bo chcę się dokopać do pozostałych i zrobić to hurtem
13 wrz 22:09
grthx: Napisze w takim razie emala i wyjasnie dlaczego sie pytam .
13 wrz 22:11
Alky: Teraz stronę odświeżyłem stronę. Rzeczywiście źle przepisałem i się walnąłem w szeregu. Sorki

A wynik rzeczywiscie jest ok
13 wrz 22:45