geo
adrian: mam punkty A=(5,2) B=(4,7) C=(1,3) ktore tworza trojkat, boki wyszły mi √26, √26, √17
uzylem wzoru na pole z dlugosci bokow ale wychodza mi jakies kosmiczne wyniki i nic nie zgadza
sie z odpowiedziami w ksiazce, rozwiaze ktos?
13 wrz 21:06
grthx:

jeden ze sposobow
1. liczysz dlugosc odcinka AB =a
2 liczysz odleglosc punktu C od prostej AB (to jest wysokosc h
Poszukaj w tablicach masz wzor wyznacznikowy na pole trojkata a\o danych wspoolrzednych
Jesli widzisz ze masz takie dlugosci to po co sie pchasz w Herona
13 wrz 21:21
Saizou :
| | 1 | |
PABC=4•5− |
| (1•4+1•5+3•4) |
| | 2 | |
13 wrz 21:21
Jolanta: 
super
13 wrz 22:14
bezendu:

A=(5,7)
B=(4,7)
C=(1,3)
| | 1 | |
P= |
| |(xb−xa)(yc−ya)−(yb−ya)(xc−xa)| |
| | 2 | |
| | 1 | |
P= |
| |(4−5)(3−2)−(7−2)(1−5)| |
| | 2 | |
13 wrz 22:29