Wykaż, że dla dowolnej liczby naturalnej dodatniej n prawdziwa jest nierówność
Archi33: Wykaż, że dla dowolnej liczby naturalnej dodatniej n prawdziwa jest nierówność
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
( 1 + |
| )( 1 + |
| )( 1 + |
| ) ... ( 1 + |
| ) < |
| |
| | 3 | | 32 | | 34 | | 32n | | 2 | |
13 wrz 19:33
jc: Tam na końcu pewnie ma być 3 do potęgi k=2n.
Iloczyn = 1+1/3+1/32+1/33+...+1/32k−1 = (1−1/32k)/(1−1/3) < 1/(1−1/3) = 3/2
13 wrz 20:06
Archi33: Mógłbyś po kolei co z czego w etapach?
13 wrz 20:26
jc: x=1/3
1+x = 1 + x
(1+x)(1+x
2) = 1+x+x
2+x
3
(1+x)(1+x
2)(1+x
4) = 1+x+x
2+x
3+x
4+x
5+x
6+x
7
Przyjrzyj się, to zobaczysz. Ścisły dowód to indukcja.
| | 1−x8 | |
1+x+x2+x3+x4+x5+x6+x7 = |
| |
| | 1−x | |
itd.
| | 1−xm | |
1+x+x2+...+xm−1 = |
| |
| | 1−x | |
13 wrz 20:43
Archi33: Super, dziękuję ślicznie
13 wrz 20:49